onsdag 3 februari 2010

Så var det det där med intelligensen igen...



Nu har matte varit på bibblan igen. Hon har läst ännu en bok om hundars intelligens. Ingen upplyftande läsning alls. Vi är rankade som nummer 60. Listan slutar på 75. Vår kompis Luna som är en sheltie är rankad som nummer 6. Dessa fantastiska varelser lär sig nya saker om de får träna upp till 5 gånger. Vår vackra ras måste för att nå samma stabila beteende träna 28-45 gånger och ändå är det inte garanterat att beteendet är stabilt i längden. Citat: det är precis som om de glömmer om inte inlärningen pågår ofta och under en lång tid.Ägare till dessa hundar påtalar ofta att deras hundar är egensinniga likt katter vilket inte stämmer.Men det går att med mycket tålamod och en skicklig tränare lära även dessa hundar.
Matte tog fasta på den sista meningens sista del. ALLTSÅ: hon måste vara en excellent tränare som har fått Kajsa att ta placeringar på agilitybanan. Det kan hon ju tro! Jag tror mer på Lulles Leverpastejs magiska kraft! Matte läste att vår grandiosa nätkompis Doriz ras (i en annan bok)från början användes till att hetsa björnar! Vår skrynkliga stora kompis med guldhjärtat måste ha det mycket bättre som soffpotaits än som björnhetsare! My god tur att vi lever nu! På romartiden hade Kleopatra italienska vinthundar hon var den tidens modeorakel (ungefär samma status som mig alltså)vilket gjorde vår lilla gracila ras otroligt poppis redan då. Tänk om man hade haft en Kleoptara till matte i stället....Drömma går ju alltid! På bilden kan ni se Helene försöka få den intelligenta hunden och den mindre intelligenta hunden att stå snyggt på rad, dse andra två av samma raser fastande inte på bilden.

1 kommentar:

Katta & Doriz sa...

Det handlar inte om intelligens. Det handlar om vad man vill och inte vill göra!!
Mycket bättre att vara soffpotatis. Tänk va jobbigt att bråka med björnar. Nej, då ligger jag hellre på rygg och blir kliad på magen.
Sen det där med träningen. Jag tycker du är mer intelligent än Kajsa. Jag menar, hur mycket mer korv får inte du när ni måste göra samma sak om och om igen? Och har du inte lust att göra saker så gör du inte det. Det kallas egen vilja.